ニサ-やちる

Monday, January 26, 2015

Melaka Bandaraya Bersejarah

my one and only hometown















  










Date
24th and 25th Jan 2015

Camera
Nikon D7000

Editor
AP CS3

Locations:
Taman Seribu Bunga, Pulau Melaka, Bandar Hilir, Tasik Air Keroh, Kg Morten

Tuesday, January 20, 2015

AJL 29 My Personal Review



Sebelum ni kalau kat kat radio, lagu Mojo on air je macam takde lah rase ohsem sangat. Tak tahu kalau aku sorang je yang rasa gitu..huhu sori la kalau ada peminat tegar Mojo yang terbaca statement ni. Tapi seriously, dengar tajuk romancinta pun..hm ok so so lah lagu tu. Macam catchy tapi takde pulak sampai rasa nak p tengok kat youtube ke ape tapi takdelah sampai nak tukar channel radio tu.
Tapi lepas layan AJL 29 tu, asek terngiang-ngiang je lagu tu. macam berhantu plak haha. so hari ni layan la tengok performance Mojo and Caliph Buskers (CB) kat Youtube. Memang ohsem. So ape bezanya vocalist asal dengan vocalist CB ni ek? 
Sebab nak tau jawapan so aku pun tengok lah both semi final romancinta AJL29 sung by Aweera dan final AJL29 without Aweera (asek nak tertype Almera jer haha).

One word: SOUL

CB nyanyi ade 'soul'. Sampai ade certain part dalam lagu tu naik meremang bulu tengkuk. hahah. Nyanyi pun consistent je so kita boleh faham dan hayati lagu tu. lepas dengar CB nyanyi lagu romancinta ni baru tau sebenarnya arrangement music by Edry KRU ni best! heheh. congratz to Mojo, CB dan Edry yang berjaya buat AJL 29 lagi menarik daripada biasa. Ada jugak carik kenapa Aweera tarik diri. Bila baca salah satu main reason Aweera tarik diri sebab Edry nak dia gabung suara dengan penyanyi lain dan dia dapat part nyanyi yang susah, rasa macam pelik pulak sebab patutnya penyanyi yakin dengan talent sendiri, Kalau nyanyi dapat part susah mane pun tu kan lagu band dia. Patut dia lagi master dan sepatutnya tak patut bagi statement gitu. Lagipun penyanyi. keje dia memang kena nyanyi. n say kalau menang, wang hadiah tu kena kongsi sama rata. for me thats fair enough. Anugerah ni pun Anugerah Juara Lagu. Memang patut pun Edry yang lagi berhak decide things sebab Edry yang cipta lagu tu. Dia mesti nak yang terbaik so that lagu dia diberi award malam tu.

Untuk persembahan hazama sampai indah ruhaila, since aku pun sibuk kat dapur prepare dinner so just dengar suara je lah, Tapi hubby cakap persembahan yang awal tu macam biasa je takde yang catchy. Patutlah dari awal dia asek layan henfon main game.

Antara lagu yang memang tak target nak tengok atau rasa tak rugi pun kalo tak tengok di AJL ialah:
  1. Percayalah by Indah Ruhaila, 
  2. Gilalah by Stacy

Lagu yang memang nak tengok masa AJL hari tu tapi bila perform rasa macam takde beza je dengar dalam radio atau takde x-factor dalam performance nye:
  1. Malaikat by Hazama
  2. Gadis Jelebu by Waris
  3. Lelaki by Najwa
  4. Sesal Separuh Nyawa by Alyah.
    p/s: kalau Elizabeth Tan nyanyi lagu Yuna tu macam lagi best je.


Lagu yang tak minat dengar kat radio tapi kat AJL rasa band ni ada attitude yg gempak:
  1. Rentak Lagu: BUNKFACE/AMY SEARCH.

Lagu yang tak percaya tak menang sebab vocal dan konsep persembahan dia best:
  1. Matahari: HAFIZ

Lagu yang suka dengar kat radio tapi penyanyi pakai pelik2:
  1. Di Pintu Syurga: DAYANG NURFAIZAH
     p/s: Tam Spider memang genius kalau bab buat lagu type2 gini (pendapat sendiri je la)


Lagu yang berjaya buat aku ubah persepsi kat Edry KRU dan Mojo dan buat aku tetibe suke lagu tu
  1. RomanCinta : CALIPH BUSKERS DAN MOJO

Lagu yang Lirik dan Lagu Best plus interface background yang sangat style sepanjang nyanyian:
  1. Apa Khabar: SONAONE & JOEFLIZZOW

Lagu yang aku tak de pape nak komen sebab takde idea (krik2):
  1. Masih Aku Cinta: SHILA AMZAH

Tapi papepun conclusion atas ni hanya pendapat diri sendiri sahaja. Doin the review just for fun based on my own perspectives on music. Masing2 de pendapat sendiri. Peace~

Bawah ni list lagu yang performed hari tu. 
  1. Malaikat (Omar K/Mike Chan/Hazama The Penglipurlara)
  2. Percayalah (Aiman/Mohd Atlas/Indah Ruhaila)
  3. Sesal Separuh Nyawa (Alfie Alwi&Aidil/Shah Shamshiri&Alyah/Alyah)
  4. Gadis Jelebu (DJ Fuzz/ Waris/Datuk Hattan
  5. Romancinta (Edry Abd Halim/ Edry Abdul Halim/Mojo)
  6. Rentak Lagu (Sam Bunkface/Sam Bunkface/ Bunkface&Amy Search)
  7. Matahari (Ajai/Transformer Melayu/Hafiz Suip).
  8. Gilalah (Omar K/ Mike Chan/Stacy)
  9. Di Pintu Syurga (Tam/Iman Imran/Dayang Nurfaizah)
  10. Apa Khabar (SonaOne&Joe Flizzow/Joe Flizzow/SonaOne&Joe Flizzow)
  11. Lelaki (Yuna/AG Koko/Najwa Mahiaddin bersama The Palauans)
  12. Masih Aku Cinta (Shila Amzah)

Nota Kaki:
Habis AJL terus cari lagu Pelangi Headwind. Lagu yang suke dengar masa kecik2 dulu (primary school memories). lol. pfft bye.

Wednesday, December 31, 2014