Lime & Cherry

Friday, September 19, 2014

Peluang Bersama Mykad




Peluang Perniagaan untuk BUMIPUTERA & Non BUMIPUTERA-Lantikan Dealer/Agent satu Malaysia diperlukan segera bagi satu Project Kerajaan dan Project2 Swasta. Sesiapa yang berminat sangat dialu-alukan bagi menjayakan Kesemua project ini. Pulangan sangat besar untuk jangka pendek & jangka panjang serta komisyen yang BERTERUSAN.


Salam 1 Malaysia,

Projek Aplikasi Kerajaan Elektronik e-Government - Kad Pintar (MyKad)

Seiring dengan kepesatan kemajuan ICT, pada tahun 2009 Kerajaan Malaysia telah mewujudkan Multimedia Super Corridor (MSC) di mana merangkumi 7 teras aplikasi perdana antaranya adalah mempelbagaikan penggunaan Kad Pintar ataupun Mykad. Multimedia Development Corporation (MDeC) telah diberi mandat untuk membangunkan aplikasi pelbagai guna di dalam Mykad. Sedar ataupun tidak terdapat lebih 50 aplikasi terdapat dalam Mykad selain pengenalan diri Mykad berfungsi sebagai memperbaharui lesen memandu, Touch n Go, KWSP dsb. Sehubungan dengan itu, pada November 2010 satu lagi aplikasi telah dibangunkan iaitu MyKad Smart Shopper Programme melalui Affiliate Junction (ruj. http://mykad.aj.my/). Program ini dengan usahasama MDeC dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Kerjasama kuat juga dengan Asean Retail-Chains & Franchise Federation (ARFF) & Malaysia Retailer-Chains Association (MRCA).

Melalui program ini,

Kami memerlukan ramai orang yang berkelayakan untuk dilantik sebagai Dealer/Agent bagi merealisasikan projek ini, apabila mykad pengguna diaktifkan (Aktif adalah Free-pengguna IC dapat Cash Rebate bila berbelanja). Sebagai Dealer/Agent, banyak kelebihan dan keistimewaan bakal diperolehi. Setiap perbelanjaan pengguna-pengguna MyKad, pengguna dapat Diskaun, anda akan peroleh Komisyen SEUMUR HIDUP bagi setiap perbelanjaan bagi setiap pemegang IC. Anda juga boleh masukkan kedai ke dalam program ini, 500 syarikat pertama Free (Dana MDeC), kedai buat untung dalam program ini, anda turut peroleh komisyen. Potential adalah 27 Juta Pemegang IC (Database) dan semua kategori perniagaan boleh terlibat asalkan berasaskan pengguna. Antara bentuk KOMISYEN:

-Orang pergi makan FastFood/mamak/café dll anda dapat komisyen
-Orang pergi shopping anda dapat Komisyen
-Orang pergi tengok wayang, anda dapat komisyen
-Orang pergi klinik pun anda dapat Komisyen
-Orang pergi Dobi pun anda dapat Komisyen
-Orang basuh kereta pun anda dapat Komisyen
-Kedai makan untung pun anda dapat komisyen
-orang berbelanja dengan Credit Card pun anda dapat Komisyen
-orang beli kereta pun anda dapat komisyen dan banyak lagi……

Namun kuota Dealer/Agent yang diperlukan adalah TERHAD.
Anda dipelawa untuk menjadi salah seorang Dealer/Agent Mykad kami atau ingin mengetahui lanjut mengenai program ini sila sertakan butiran untuk jemujanji. ASAP.

Nama:
Umur :
Location:
Pekerjaan:
No. Tel:
Email:
(Syarat: berumur 18 tahun keatas sahaja)



HAZIQ LUAWI
AUTHORIZED AGENCY
No. Tel: +6013 7059404
Email : hckech@gmail.com
FB : mykad smart shopper program - kulai
Supported By:
Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) – MyKad Project
Multimedia Supper Corridor (MSC)
Multimedia Development Cooperation (MDeC)
Asean Retail-Chains & Franchise Federation (ARFF)
Malaysian Retailer-Chains Association (MRCA)
Malaysia SME



p/s: credit to DJ Mona Jasman's note =)

Thursday, September 18, 2014

Bukit Tinggi: A picture Speaks A Thousand Words Part 1

Camera: Nikon DSLR
Editor: Adobe Photoshop CS3
Date Taken:  1 Apr 2012
Location, Bukit Tinggi, Pahang























...to be continued

Friday, September 5, 2014

Tempat Makan Best di Melaka Part 5: Edisi Yongtau Fu

Salam | Dear Readers

Lama betul tak post pasal tempat makan best kat Melaka..As a token of appreciation for the high traffics to my blog on 'Tempat Makan Best di Melaka Part#" , hari ni saya nak blogging for the 5th part which is..

'Tempat Makan Yongtau Fu Best di Melaka'

Rasanya yongtau fu yang paling sedap memang kat restoran ni di Melaka and maybe Southern Region of Malaysia memang dekat sini. Sebab setakat ni dah pergi tempat lain, semua tak sebest yang kat Melaka ni tau. Namanya....

Restoran Yong Tau Fu Gelombang Biru di Pulau Gadong Melaka

Jangan risau, Pulau Gadong tu nama jalan je, bukan pulau sebenar :P

Asal nya kalau tak silap saya kedai ni dulu saya start kenal masa zaman primary schools terletak di tepi pantai Tanjung Puteri. Memang kusi meja sentiasa fully occupied. Masa tu kalau dalam sebulan mesti ada sekali datang makan kat sini walaupun quite far from my Melaka home. Reasons? Cepat, Sedap, dan Bukan Nasik :P

Then one time tu bila pergi tgk de banner mention kedai dah pindah. Pastu memang pergi branch lagi satu je lah yang sampai sekarang masih kat situ.

Lokasi: 
Pulau Gadong, di lot kedai Taman Bertam Perdana, nearby Cheng Height (dalam 500m je)

Map:

 dari Melaka Sentral - 5.7km

dari tol Air Keroh - around 17km

Opening Hour
5:30 pm - 12 am (close on Monday)

GPS coordinate:
sorry takde info.

Gambar2
 -ehsan blog orang-


next i might share bout steamboat! stay tune~

p/s: gelombang biru? hihiks~





Thursday, September 4, 2014

Books of the Month

Target bulan ni nak habiskan baca buku fluid mechanics so boleh proceed dengan CFD.

Fluid Mechanics: Fundamentals and Applications by Yunus A.C and John M.C.
.
.
.
.
.
dan nak  dapatkan buku ni

Indahnya Hidup Bersyariat oleh Dato' Ismail Kamus

Buku 2nd ni dah baca 1/4 dah dan memang best. Info dan susunan ayat pun simple tapi menarik. By hook or by crook, memang kena dapatkan jugak. But btw, buku last month pun sebenarnya tak habis baca lagi.
.
.
.
.
.
.
Bicara Ini Demi Ilahi - Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat



-Nisa Yachiru-

MSSP: ISU Soal Jawab Penerimaan Orang Ramai (Part 1)

Salam Blog Readers,

Kami terpanggil untuk create satu column khas untuk menjawab segala pertanyaan yang orang ramai tanyakan dan persoalkan sepanjang penglibatan kami dalam program Mykad Smartshopper (MSSP). Memang adat kalau suatu projek itu baru diperkenalkan, memang banyak juga persoalan sarcastic dan statement yang dikeluarkan masyarakat tapi.........kami faham, dan tidak pernah kecil hati kerana kebanyakkannya berpendapat begitu kerana beberapa sebab:

1. hanya dengar <10% dari keseluruhan konsep projek.
2. kurang faham dengan misi projek, latar belakang syarikat, dan objektif program.
3. dengar dari orang yang salah - bukan agen/dealer.
4. pernah terlibat dengan scam MLM yang merugikan sebelum ni.
5. dipengaruhi dengan orang2 yang anti-MLM.

Walaubagaimanapun,  kami sebagai penggerak tidak pernah berputus asa untuk menyampaikan misi dan target sebenar program dan company IS Synergy. Mungkin orang hanya nampak yang negative sahaja tapi kami yang menggerakkan program ni dari awal nampak bukan hanya feedback negative, tetapi sebenarnya lebih ramai yang bagi feedback positive dan berminat menyertai kami sebagai dealer/agent mahupun sekadar mengaktifkan mykad mereka sahaja terutama sekali bila dah masuk fasa 3 iaitu fasa pengiklanan baru2 ni. Alhamdulillah. AJ Hebat, ANDA lagi HEBAT!

Semalam kami telah menerima banyak persoalan dan tak kurang juga yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang MSSP.


Antara persoalan yang biasa kami terima....

1. Mykad Smartshopper ni copy maklumat ke?
2. Kena selidik dulu dengan JPN. mane tahu scam?
3. Kenapa JPN tak endorse benda ni?

Untuk menjawab soalan pertama. Mykad Smartshopper ni copy maklumat ke?

Senang cerita, kalau sesiapa pun nak jadi member untuk loyalty card mana2 pun, memang kena provide detail betul tak??? (i.e: Kad Mydin/Kad Tesco/Kad Aeon/Bonuslink). Sama macam MSSP yang terang2 korang boleh guna IC je sebagai kad diskaun. Takkanlah MDEC, owner mykad akan endorse sewenang-wenangnya untuk IS Synergy jalankan program ni tanpa menyiasat secara detail company IS. 

So, detail memang kena provide kalau tak macam mana sistem kami nak detect siapa pengguna mykad yang dah aktifkan untuk program nih. Don't be too skeptical when you even give your details to Facebook/Google  many more online application which you dont even sure what they can do with your details.


Untuk menjawab soalan kedua. Kena selidik dulu dengan JPN. mane tahu scam?

Anda perlu selidik dahulu. Siapa pembuat Mykad? Adakah JPN pembuat mykad, atau hanya salah satu pengguna aplikasi mykad sahaja seperti Touch 'n' Go, MEPS dll? Baiklah...

Dari akhbar TheStar Online - klik sini 

Memperluaskan penggunaan mykad telah menjadi tanggungjawan MDeC dimana statement berikut boleh dijumpai di website MDeC.

Misi MDeC sendiri menyatakan yang mereka akan mempromosikan penggunaan ICT dalam komuniti dan dengan mempelbagaikan fungsi mykad, merupakan salah satu usaha mereka untuk memenuhi kehendak misi syarikat MDeC.
sumber: MDeC website


Mantan PM kita, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pernah menyatakan yang berikut semasa launching mykad in 2001:
'MyKad will be recognised worldwide as the Malaysian multipurpose, citizen smart card, the world’s first multi-application card.”

Mykad bukan hanya sebagai identity card, tetapi fungsinya akan dipelbagaikan selaras dengan matlamat utama kenapa mykad diperkenalkan. 

Sumber  - TheStar Online


Oleh itu.. JPN merupakan salah satu pengguna applikasi mykad yang mana memudahkan mereka untuk mencapai visi mereka untuk menjadi peneraju pengurusan rekod kependudukan unggul di Malaysia.
 Sumber - Website JPN


Dan Mykad Smartshopper Program adalah applikasi ke 50 Mykad selain daripada JPN, Touch n Go, dll. 
Booklet ni boleh download di 'Booklet More With Mykad'. 

Lihat satu2 penerangan applikasi mykad yang diterangkan oleh MDeC..
..dan MSSP yang berkonsepkan Affiliate Marketing boleh dilihat pada applikasi ke 50 page 56.

 Page 1
Page 2
Page 56


Untuk menjawab soalan ketiga.  Kenapa JPN tak endorse benda ni?

Program Mykad Smart Shopper ini telah mendapat sokongan penuh dan pengesahan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Multimedia Development Corporation (MDEC). Pelancaran program ini juga laksanakan oleh pihak JPN sendiri iaitu oleh Pn Siti Rohani (pengarah bahagian Mykad).
sumber: smartbis


Surat Pengesahan dari JPN sendiri 

akhbar-akhbar..
Akhbar 1 : Utusan Malaysia, 10 November 2010
Akhbar 2 : Mingguan Wanita
Akhbar 3 : Harian Metro, 6 November 2010
Akhbar 4 : Berita Harian
Akhbar 5 : Kosmo

Sumber keratan akhbar,link video dan surat pengesahan ehsan daripada smartbis



Last sekali, cuba fahamkan disclaimer program MSSP di bawah, yang menjawab segala pertanyaan ramai.


DISCLAIMER:
  is wholly owned by  

AJ's flagship affiliate program, MyKad Smart Shopper Program, is a privately managed retail program and is wholly owned by I Synergy Universal Sdn Bhd (ISU).


The official support and endorsement given by the National Registration Department (a.k.a. Jabatan Pendaftaran Negara, JPN) and Multimedia Development Corporation (MDeC) is to recognize and encourage the initiative to promote usage of MyKad's multi-usage functionality within private commercial sector. The support and endorsement DO NOT warrant any commercial partnership and business collaboration between JPN & MDeC and ISU. JPN & MDeC do not hold any stake in the business or receive any incentive or profit from the program and ISU's business revenue.
----
PENAFIAN:

Program Mykad Smart Shopper merupakan satu program rangkaian runcit affiliate persendirian yang dimiliki dan diuruskan sepenuhnya oleh I Synergy Universal Sdn Bhd (ISU).Â

Sokongan rasmi yang diberikan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Multimedia Development Corporation (MDeC) adalah untuk mengiktiraf serta menggalakkan inisiatif dan promosi dalam penggunaan kad pintar di kalangan sektor komersial swasta.

Sokongan rasmi ini tidak terikat dengan sebarang perkongsian perdagangan serta kerjasama perniagaan di antara pihak JPN dan MDeC dengan ISU.Â

Pihak JPN dan MDeC juga tidak memegang syer atau menerima apa-apa insentif, keuntungan dan hasil dari perniagaan syarikat kami.




Sebarang Pertanyaan:

FB: Mykad Smartshopper Kulai
E: hckech@gmail.com
Whatsapp: 013-7059404 (M.Haziq)

Thank you!!