Lime & Cherry

Friday, July 4, 2014

Kerana Cinta..

Bila randomly cari background music utk projeck video saya, tetibe terdengar pulak satu lagu kat youtube, by Inteam & Mustika, lagu Kerana Cinta..


Tertarik dengan lirik nasyid ni... sebab bila dengar, bukan terus terfikir akan cinta sesama manusia, tetapi bagaimana dalam cinta antara manusia dan penciptanya...tergambar dalam fikiran bagaimana Rasulullah dan para sahabat Nabi pada suatu masa dulu yang sanggup berkorban segala-galanya kerana Cinta mereka kepada agama Islam dan pencipta kita, Allah SWT.

antara bait2 lirik nasyid tu...
...dan dimana terciptanya cinta, disitu rindu bermula...
...cinta itu tidak pernah meminta, tetapi memberi sepenuh rela...
...rasa bahagia biarpun sengsara, berkorban segala gala...
...semua kerana cinta, yang pahit manis dirasa...
...menghibur nestapa merawat luka damai di jiwa...

...dan dimana terciptanya cinta, disitu rindu bermula...
Bait yang pertama, pada saya ia menggambarkan jika manusia tidak mencintai agama, tuhannya, rasulnya.. manusia tidak akan rindu untuk menyebut, mengamal, dan mengasihi mereka dengan berzikir, beramal soleh dsb. Maka semakin lama, semakin dilupakan rasa sayang itu...sebabnya? kerana manusia itu sebenarnya tidak mencintai dengan hati, tapi hanya menunaikan kewajipan seharian dengan hati yg kosong. Dan Islam hanya pada namanya sahaja..

...cinta itu tidak pernah meminta, tetapi memberi sepenuh rela...
Allah SWT tidak pernah meminta apa2 dari makhluk ciptaanNya, segala suruhan yang menjadi kewajipan semua insan di bumiNya ni tidak lain hanyalah untuk kebaikan diri manusia itu sendiri. Menunjukkan bahawa Allah SWT itu maha penyayang, maha pengasih kepada seluruh hambanya walaupun manusia ramai yang tidak mengerti dan tidak perasan selama ini yang Allah SWT banyak mengasihi kita. Tapi kita masih lagi melakukan perkara yang ditegah. Jika kita benar sayangkan Pencipta kita, adakah kita sanggup korbankanlah masa, wang ringgit dan segalanya untuk berjihad di jalan Allah SWT? Fikir2kan lah..

...rasa bahagia biarpun sengsara, berkorban segala gala...
Jika kita baca kisah2 sahabat nabi yang sanggup diheret, dibakar dsb hanya untuk mempertahankan agama Allah SWT yang suci ini, mesti kita faham maksud cinta kepada Allah SWT dan para rasulNya. Walau seteruk sekejam mana mereka diperlakukan oleh manusia, mereka tetap teguh dengan agama Islam. Adakah kita umat Muhammad ini mampu untuk bertindak sedemikian dikala kemunculan Dajjal kelak? Apakah persediaan kita bagi menghadapi fitnah itu kelak? Jangan terlalu bersenang hati jika fizikal dajjal tiada di dalam tv/akhbar pada zaman ini, tapi ingatlah, perancangan Dajjal telah lama bermula dan lihat shj disekeliling kita pada hari ini, berapa ramai yang semakin jauh dari agama Allah. Ya Allah, nauzubillahiminzalik..

...semua kerana cinta, yang pahit manis dirasa...
Setiap manusia pasti akan melalui pahit manis kehidupan. Kadang2 kita berada di atas, kadang2 kita berada di bawah. Jika kita teguh mencintai Allah SWT, walau susah dan senang kita tetap bersamaNya. tetap teguh melakukan amar makruh nahi mungkar. Dan kebanyakkan mereka yang teguh bersama Islam sewaktu susah, Allah SWT akan memberi ganjaran pada mereka suatu masa nanti. Jika tidak di dunia, pasti di akhirat kelak. Janji Allah itu pasti.

...menghibur nestapa merawat luka damai di jiwa...
Disaat melalui kesedihan hati yang teramat sgt, jika mereka yang memilih untuk kembali mengingat penciptanya, mereka akan dapat merasakan bahawa luka kesedihan mereka terawat dengan mengingati janji2 Allah SWT kepada hamba2Nya. Dikala kesusahan yang menimpa hidup kita, jika kita memilih untuk berzikir dan membaca Al-Quran, bayangkan betapa banyak Dia berikan ketenangan dan kesabaran kepada kita bagi menghadapi semua itu.

Ya Allah, HambaMu ini bersyukur kerana semakin sedar akan tanggungjawab sebenar di muka bumi ini. Satu demi satu peringatan yang Kau berikan padaku, menjadikan aku semakin dekat dengan diriMu. :'(

Moga Ramadhan kali ini lebih bermakna berbanding yang telah lalu. insyaAllah...

Ikhlas dr,
Khairunnisa Kamarul Zaman

Tuesday, June 24, 2014

End of Semester 1

Alhamdulillah, Habis jugak semester pertama Master by taught course Gas Engineering & Management. Sekarang memang tengah mood nak tunggu results. Syukur sangat2 up to now dah secure 2 x A solid untuk subject Risk & Safety / Gas Transportation & Storage. Utk subject first tu at first dapat 78 je. Tapi last2 pensyarah email kata dia lupe nak masukkan markah bonus sebab siapkan assignment extra yang dia bagi dulu. Utk subject second tu memang x berharap pun dapat A sebab memang susah. Bila compare masa undergrad and postgrad, memang xde perbezaan sangat. Subjek pun sama2 tough. Bila amik master, confirm lagi tough. Especially kalo background science tukar ke engineering. Tapi, amik course mana2 pun kalau betul2 berusaha insyaAllah Allah permudahkan. Tiap pagi lepas subuh amalkan baca Yaasin. Walau kita rasa sesusah mana pun nak bawak subject tu, bila kita jaga hubungan kita dengan Allah, Allah jaga hubungan kita dengan manusia. That's why kadang2 rasa pelik. Kenapa lecturer ni masa mula start class awal bulan 2 dulu, memang strict tapi bila ujung sem, lembutnye hati dia nak bagi extra marks. Yang dulunya mengaku tidak pernah give and take kalau bab markah, tapi kali ni 100% berubah. tapi yang penting, we as a student mesti lah tunjukkan kesungguhan kita nak belajar. 'terharu bila dr cakap 'Nisa, awak dapat A subjek saya' :')
 Harap2 lagi 3 subject tu boleh score jugak. Gas Production/Gas Thermodynamics/Gas Economics & Supply. Hoping for the best utk score penuh sem ni. InsyaAllah.

Neway, Graduate Project 1 dah confirm amik tajuk CFD simulation for LNG Roll Over Phenomena. For this 2 months, i really have to focus finding more about this simulation software. Hoping to deliver the best grad project ever to show my respect for him as my supervisor. InsyaAllah.. I will..
 Till then~

Friday, June 13, 2014

Travelog: Cameron Highlands

Salam | Blog Readers

Ok post ni sepatutnya dah di review 3 bulan lepas sebabnya trip pegi cameron nih bulan 3, 2014. Tapi bulan 6 baru nak update. bagus!!

Me and hubs bcuti selama 3hari 2 malam je, and it happens when i got 1 week off from lectures which was during mid sem break. Bila cuti ni trus google agoda cari tempat best nk de-stress.. so at last we came out and finalize with this memorable trip to Cameron Highland. wink2
The day we went up, cuaca mendung tapi tak hujan. so we enjoyed the kabus scenery dan mmg confirmlah bukak tingkap kete luas2... sejukk..
we booked a budget hotel tru agoda, silverstar hotel. yang bestnye hotel nih memang dekat dengan pasar mlm brincang yg maveles tu. jalan kaki je.. cume bwh hotel ni ade kedai steamboat cine, tu je la yg out cket. tp overall mmg ok la kalo sbb sume dekat. ada guardian selang 2 kedai, depan ada kedai barang seni dll.

petang tu kitorang jalan2 g butterfly farm, minum tea di Scorner, Strawberry Poiny and cactus point
kalau g sini, korang wajib try dia punya chocolate tea. memang best!! 

gambar atas ni amik kat Scorner (kiri), butterfly farm (mid), bharat tea plantation (kanan atas).
scones? aha cepat muak, makan satu pn tak habis.. tp sedap la. sebab kenyang sampai petang. hehe

antara tempat yg best untuk pegi, MARDI. memang cantik lanskapnye dan banyak buildings/flora yg ada kat Mardi..Cameron Lavendar pun best. banyak bungaaaa....bought that brown muffler in pasar malam brincang for rm10.. best!
kalau bab makan, pasa malam brinchang la paling best. confirm sume nak rasa.
tempat makan mmg xya riso. banyak kedai melayu and harga pun murah. dinner ktorang g Nik Ikan Bakar. Tapi yongtaufu kat Nik Ikan Bakar mcm pelik sikit sebab xde kuah sup. Not recommended sbb pedas gless.. Kalau lunch g kedai makan kat bwh tp lupe nama.. hehe. sedap n murah!

so the trip was all about natures, greens, flowers, and chills. 

cuma yg x bestnya, otw naik masa mula2 journey tu nampak la ada kawasan yang tak diurus dengan baik. bukit pun banyak ditarah sebab nak buat pembangunan. hoping this place would not be intact by those unruly developers. 

p/s; byk lagi gambar tapi mcm panjang sgt lak entry ni. haha. k bai.

Kedai Steamboat di Perlis: Aura Steamboat & Grill

Salam | Blog Readers

Lama betul tak blogging pasal makan. Bulan June kali ni asek melekat dpn laptop and ketas A4 baca slide nota2 gas engineering. Tengah final exam sem 1 nih.. huhu. tapi xpe.. Paper sume jarak seminggu.. :P

Neway, penah dengar tak pasal Aura Steamboat N' Grill di Kangar Perlis. Memang lah sangat Utara nun sana banding gan kita ni duk Johor paling Selatan. Kapten Steamboat tu boleh la pergi. Tapi sebenarnya review aura steamboat ni sebab nk promote aura steamboat yang already part of MyKad Smart Shopper Merchant di Malaysia. Caya lahh. kalau ada rezeki g perlis nanti confirm nak singgah... :)

Ape yang ada kat sini? Well according to their facebook... Mereka ada..

HIDANGAN : Daging, ayam, sotong, udang dan banyak lagi makanan-makanan yang kami sediakan dalam bentuk buffet kepada pelanggan kami. Jangan khuatir dan bimbang jika anda seorang vegeterian. Pasti tidak rugi jika anda datang ke restoran kami kerana kami turut menyediakan hidangan untuk vegeterian. Sayur sawi, bunga kobis, kangkung, kobis cina dan banyak lagi hidangan sayur-sayuran yang boleh dijadikan juadah oleh golongan vegeterian. Makan pasti tidak lengkap tanpa air. Restoran kami turut menyediakan pelbagai jenis air, dari jenis yang bergula, bersusu, buah-buahan, minuman sayur-sayuran, kordial dan sebagainya.
Antara gambar2 yang boleh didapati di facebook page SteamboatAura sendiri.. 






full house. hebat!


.
dan yang bestnye, sesiapa yang dah aktifkan mykad dengan MSSP program, korang boleh dpt diskaun lagi. Best! Dah la rate per pax memang dah murah. dapat lagi diskaun.. confirm kne singgah ni beb.

Location: 
Jalan Repoh, Perlis Kangar

Food Styles: 
Buffet

Open Hours: 
Monday 6.30pm - 11.00 pm
Wed-Sunday 6.30pm - 11.00 pm

Contact:
013-4540881

n jangan lupe aktifkan mykad anda secara free dulu kat affiliate2 yang berdaftar dan start kumpul point anda!
xpun cari kat Google Playstore. Download apps 'MSSP', kat ctu korang boleh la dptkan direction/gps utk ke restoran ni. 

p/s: gambar ni ambil dari fb mykad smartshopper program. 



p/s: makan kat utara memang murah2 ke? jelesnye.. hmm..


Berminat nak jadi merchant/affiliate/aktifkan mykad?
Call/whatsapp us at 
013-7059404 (Haziq)
Authorised Agency of Affiliate Junction

Monday, June 2, 2014

Travelog: Farm In The City

Salam Blog Readers


I guess many of you have oredi  heard of this place, Farm in the City. Basically its a new Malaysian village themed petting zoo in Seri Kembangan, between KL and Putrajaya.

We actually went to Meru for cousin's wedding but the day before the event, hubby, sis in law and me had planned to visit the place since there's nothing much we can do in Meru.
From Meru to this farm is about 1 hour. The distance is just about 37km but the traffic is the hindrance. Plus we are not familiar with the routes so we just follow the gps. Dont exactly know where to cilok to avoid traffic jams.
What i like about this place is its totally different from the boring animal zoo we have all around the country. In here, we can actually touch and hugs the animals if we want. (yeah they have skunk etc.) but those poisonous reptiles like snakes, they just kept it behind glass walls.
You can see the chickens happily wanders around the farm, feeding the turtles, deer, goat, fish a lot more. they do have lots of cherry tree there. we enjoy eating the cherries while walking around the farm. haha.
Feeding the animals with food is free, unlike the animal zoo where you have to buy  foods like worm and corn to feed the birds. 

Lets go through the checklist below for more info bout the farm.

Mood's LakeThe farm has been divided into 11 habitats:
Turtle & Tortoise Farm
Bird Aviary
Reptile Cavern
Rabbit Farm
Pets Village
Jungle Walk
Vegetable & Fruit Farm
Savannah
Longkang Fishing
Kampong Mahmood


The world's smallest species of horse (pony rides are available)The zoo has many unusual and rare animals such as: The second smallest species of kangaroo, the world's largest species of rabbit, The world's rarest white crow. Other favourites include the common marmoset, giant tortoises, a colourful collection of iguanas, various exotic poultry, porcupines, 'dinosaur' and other rare turtles, skunk, raccoon, ferrets, prairie dogs, crocodiles and snakes (some monster pythons and mangrove snakes).


Admission Charges and Opening Times

I thought the entrance fee was quite expensive:
Entrance Fee

adult 
kids (below 12) 
seniors (above 60) 
MyKad
30
25
25
Foreigner
48
38
38

Family packages are available.
Operating Hours
They do not seem to open at regular times.
Best to call them on 03 8941 3099/2099 or check their Facebook page to avoid disappointment.





my fave goat.










hoping one day i can visit here once again. cuz i can hug my favorite farm animal, the goat =D