║ a touch of ƒαιтн ║

Sunday, March 1, 2015

Nasi Arab Paling Best di Johor

Assalamualaikum,

Biasa saya buat review untuk makan-makan di Melaka. This time nak review satu restoren Nasi Arab yang saya dan keluarga selalu pergi sejak 2 tahun lepas. At least sebulan 2x memang makan kat sini. Terletak di Skudai, Taman U, restoran ni bernama Shibam Hadramawt. Kami memang pengunjung 'paling setia' restoren ni, sebabnya pernah makan nasi arab sampai ke Terengganu/Melaka/N9 pun memang tak boleh challenge kesedapan nasi dan ayam/kambing kat sini. Sangaat lembut, Nasi yang penuh sepinggan pun saya boleh habiskan walaupun badan kecik macam ni (berat tak sampai 40kg) :P

Kalau nak diberi rating, memang saya bagi 6 bintang daripada 5 bintang. hehe.

 Air pun sedap. My fave is always the Lemon Ice or Lemon Ice with Mint. 

mandy tu cara masak dia kukus. korang boleh tanya pe maksud nama2 dish tu. it refers to how the lamb/chicken is cooked. (ie: hanith: dia wrap dalam aluminum foil)

 chicken kebab ni my sister in law yang order. at first dia order lamb, tapi untuk kebab ni habis lak.

Foods that we ordered on recent visit:

Lamb Haneeth  x 2
Mandy Lamb x1
Mandy Chicken (boleh pilih saiz small or regular) x 1
Yamen Chicken Kebab x1
dessert - Tak ingat nama tapi dia chicken wrap in popia kot.
Lemon Juice 3, Lemon Mint Juice 1, Pineapple Juice 1. 

Jumlah dibayar untuk 5 orang makan
RM92, tapi cashier bagi diskaun rm2.
RM90 je. baik kan? 

Kalau teragak nak makan nasi arab pilihan kami sefamily, bawah ni map nye.

Bawah ni list menu yang saya ambil dari Facebook Shibam Hadralmawt
 Kalau nak makan satu family of 4 or 5 people dan makan yang sama, you guys can opt for 'dulang' dish! Lagi jimat. Price dalam RM42-RM55 je. 



Selain Nasi, you should try dia punya roti arab  dengan lamb gravy.
last time ktorang order size large, rupenye size large tu betul2 large! besar dulang tuh.
so next time memang order size small je ok.

Roti Arab Sedap
Small - rm2
Large - rm4
Murah kan!

Kedai dia corner lot, berdepan dengan Kedai Sup kat Taman U tu. Sebaris dengan Restoren Pak Ali.

Makan tiap hari pun tak jemu.
NICE! jangan lupe try.

p/s:
Masa makan kat kedai arab al edrus di terengganu last time, rasa macam wasted je. makan pun tak habis. tak tahu la maybe masa tu dia ada buat wedding kat hall atas, so makanan dia pun so-so je.
nasi sejuk, lamb tak lembut. kualiti nasi tak macam di shibam. mane2 pergi pun memang rindu makan lamb kat shibam jugak. hehe..

disclaimer:
image source are from personal camera and google image (other blog).
I am not paid for promoting any content in this blog.
Hope dear readers will benefit from the info i put on this blog. 
Thanks for visiting Melaka!!

Monday, February 23, 2015

Top 6 Coconut Shake di Melaka

COCONUT SHAKE ohoiii..

Melaka memang terkenal dengan coconut shake. Last weekend during Chinese New Year pun dah try 2 tempat coconut shake yang berbeza. Tapi 2 2 pun dah penah try sebelum ni. So, kepada siapa yang teringin nak minum coconut shake melaka, you guys boleh lah try antara gerai di bawah ni yang saya rasa sedap. Cuma tak sure how consistent the taste is untuk jangka masa panjang sebab ada antaranya yang berubah texture (ais kurang hancur) bila dorang tuka jenis blender especially bila demand dah tinggi, n nak cepat siapkan order..hopefully tak berlaku la kat melaka.

So antara coconut shake spot yang fofular ialah:


1. Klebang Original Coconut Shake
Location:
231-1, Batu 3 3/4
75250 Klebang
Melaka
(Tepi Jalan Pantai Klebang)

Coordinat GPS: 
2.21551, 102.206132

No. Telefon:
013-399 4061

image source: google

Coconut shake di klebang ni antara pioneer yang popular ialah klebang original coconut shake. Kalau tak silap dia pakai aiskrim walls untuk resepi ni. Waktu berniaga Coconut Shake Klebang ini bermula setiap hari bermula jam 11.00 pagi hingga 6.30 petang. Cuma pada hari Jumaat, gerai Coconut Shake Klebang Original dibuka pada jam 2.30 petang hingga 6.30 petang. Selain daripada coconut shake, kedai ni ada juga menjual makanan seperti nasi lemak, kuih muih dan mee goreng dll lagi.

Harga nya pula memang berpatutan. RM2.00 untuk biasa dan RM2.50 untuk versi special.
Melaka ni selalu jem kalau time cuti sekolah dan public holiday. Kalau nak betul2 nak rasa enjoy stay di melaka sambil jalan2 cari makan, better pergi hari non-public holiday. Kalau tak korang hadaplah jem yang sangat teruk. Area klebang pun memang terkenal dengan jem. Orang melaka pun duk rumah je kalau time2 camtu. huhu serik2..

Rating saya untuk coconut shake klebang?
4 / 5 bintang!! 
(kurang 5 bintang sebab coconut shake dia rasa cepat muak)


2. Coconut Shake Kampung Alai

Lokasi:

Coconut Shake Alai

Jalan Alai / Kandang
75460 Melaka

Coordinate GPS:
2.176626, 102.307346

coconut shake alai

map dari medan ikan bakar muara sg duyung (3.2km je)

Coconut shake alai ini terletak di kampung alai. kira sebelah kampung umbai yang popular dengan ikan bakar tu. kalau dari town, lalu ujong pasir (popular dengan perhentian kueh kampung), pastu padang temu (popular dengan ikan bakar sg duyung), then ada t-junction, amik kanan, kedai nya sebelah kiri. memang tepi jalan je so senang recognize. seriously memang kalau korang nak wat food itinerary pun boleh sebab tempat makan best semua dekat2 je. huhu..

Rating saya untuk coconut shake alai?
4.5 / 5 bintang!!


3. Coconut Shake Batu Berendam


Lokasi:
Kampung Sungai Putat, Batu Berendam Melaka

Coconut shake di sini memang sedap! Special nya berbanding yang lain maybe sebab dia bagi UNLIMITED REFILL air kelapa muda. Tengah musim panas macam nih memnag syok kalau dapat minum coconut shake. Tapi bagi siapa yang kureng dengan aiskrim, boleh jugak try dia punya air kelapa je tanpa aiskrim. memang terbaek!

My Rating:
4.5 / 5 bintang!!!


4. Coconut Shake Lorong Pandan, Kampung Lapan

Lokasi:
Kampung Lapan, Melaka

GPS Coordinate:
2.213387, 102.230016

Facebook Page:

Telefon:
017-3151506
Coconut shake lorong pandan

Coconut shake disini ada fusion dengan pelbagai flavour seperti strawberry, blackcurrent, cream caramel dll. worth to try especially loved by kids.
dah macam cool blog dah =)


5. Coconut Shake Padang Temu

Coconut shake ni pernah 2 kali je pergi. Tu pun sebab coconut shake kat alai tu tutup.
Walaupun rasa dia tak setanding di tempat lain (ais crush tak smooth sangat), tapi aku suka makan rojak buah kat sini. Menu Laksa Nyonya dia pun popular. 

Lokasi:
Berdekatan dengan Ikan Bakar Muara Sungai Duyung
(lokasi antara perhentian kueh kampong dan medan ikan bakar muara sg duyung)
sory no gps coordinate.

baca review saya ttg perhentian kueh kampong disini.


menu popular selain coconut shake: laksa nyonya padang temu


Rating coconut shake:
3 / 5 bintang!!
(3 bintang sebab ais tak cukup halus)


6. Coconut Shake Air Molek

Coconut Shake ni pun not bad jugak. betul2 depan sekolah kebangsaan air molek dan pusat kesihatan air molek. sebelah roundabout.


coconut shake air molek review

map

sesiapa yang pergi lunch kari kepala ikan di restoran hjh rahmah bukit katil tu, boleh singgah coconut shake air molek 5.5 km je dari situ. ikut google plus hanya 8 min shj. =))

baca review saya ttg restoren kari kepala ikan hjh rahmah disini.

Rating Coconut Shake
3.8 / 5 bintang!!!
(masa dia pakai blender biasa dulu mmg smooth, tapi sejak tuka blender jadi kurang sikit, tapi still accepted, better daripada padang temu nya)


disclaimer:
image source are from personal camera and google image (other blog).

I am not paid for promoting any content in this blog. Melaka is my hometown and I love to promote my hometown for its various specialty especially FOODS! =)
Hope dear readers will benefit from the info i put on this blog. 
Thanks for visiting Melaka!!

Wednesday, February 18, 2015

Kisah Pemuda Yang Diuji Syaitan


Kisah yang menarik ini telah diceritakan oleh Abdul FarrajIbnu Al-Jauzi rahimahullah dari Hassan Basri rahimahullah. Ia merupakan kisah sekadar menggambarkan kekuatan manusia melawan syaitan apabila keikhlasannya telah luntur. 

Pada zaman dahulu, disebuah tempat ada sebatang pokok yang disembah manusia yang menyekutukan Allah. Maka datanglah seorang pemuda alim ke pokok itu.

Dia berkata. "Sungguh akan aku tebang pokok ini", dengan marahnya.

Lalu pemuda itu pun menebang pokok itu dengan marahnya semata-mata kerana Allah. Syaitan yang menyaksikan tidak berdiam diri. Ia datang menjumpai pemuda itu dengan menjelma sebagai manusia. Maka terjadilah perbualan antara kedua-duanya.

Syaitan bertanya, "Tuan hendak ke mana?"

Pemuda lalu berkata, "Aku akan menebang pokok yang disembah selain Allah itu".

Syaitan pula berkata, "Jika tuan tidak menyembah pokok itu, adakah orang yang menyembah pokok itu mengganggu tuan?"

Pemuda itu menjawab dengan keras, "Aku tetap akan menebangnya".

Syaitan mula merayu pemuda itu lagi. "Adakah sesuatu yang lebih baik bagimu? Jika tuan tidak menebang pokok itu, tuan akan memperolehi dua dinar setiap hari. Wang itu akan tuan temui dibawah bantal tuan setiap pagi."

Pemuda lalu bertanya, "Dari mana aku akan mendapatkan wang itu?"

Syaitan menjawab, " Aku akan memberinya".

Lalu pemuda itu pulang setelah diperdaya oleh syaitan yang menawarkan ganjaran kepadanya. Dia sangat tertarik kepada wang. Pagi esoknya apabila dia bangun dari tidur, diangkatnya bantalnya ternyata ada wang 2 dinar. Pagi esoknya lagi, dia mengangkat lagi bantalnya dan didapatinya 2 dinar lagi, Begitulah seterusnya hingga beberapa hari.

Pada suatu pagi, ternyata dia tidak mendapatkan apa-apa lagi di bawah bantalnya. Dia merasakan telah tertipu dan dengan marahnya pemuda itu telah pergi untuk kembali menebang pokok yang menjadi sembahan orang. Syaitan yang dahulu datang lagi dengan menjelma sebagai manusia dan menghalang lelaki itu.

Syaitan bertanya, "Hendak kemana engkau"?

"Aku akan menebang pokok yang dijadikan sembahan selain Allah itu." jawab pemuda tersebut.

"Engkau bohong." kata syaitan.
"Kali ini tidak ada jalan bagimu untuk menebang pokok itu."

Si pemuda tidak peduli dan tetap berkeras melaksanakan hajatnya. namun dihanlang oleh syaitan. Maka terjadilah pergaduhan antara kedua-duanya. Syaitan dapat menjatuhkan lelaki itu ke tanah dan mencekiknya sehingga hampir mati, namun dilepaskan oleh syaitan setelah ia tidak berdaya lagi.

Setelah merasa menang, syaitan bertanya. "Tahukah engkau siapa aku? Aku adalah syaitan".

Lalu syaitan berkata, "Pertama kali engkau datang untuk menebang pokok itu dengan marah semata-mata kerana Allah. Maka ketika itu aku tidak ada kekuatan untuk mengalahkan engkau. Lalu aku merasuah engkau dengan wang dinar. Lalu engkau tunggalkan pokok itu. Tapi kini engkau datang dengan marah kerana wang dinar, bukan kerana Allah lagi. Maka aku dengan senang boleh mengalahkan engkau".


Kisah ini pernah diceritakan oleh Ustaz Hanafiah di Rancangan Tanyalah Ustaz TV9. Saya ceritakan kembali kerana kisah pemuda ni ada kaitan dengan kehidupan seharian manusia. Moga semua mendapat manfaat daripada penulisan ini.


Tuesday, February 17, 2015

Gunung-ganang Penghalang Gempa Bumi

Today's snippet is referred from Surah Al-Anbiyaa' (21:31)


Daripada petikan ayat ke 31 surah al-Anbiya, kita dapat tahu yang Allah jadikan gunung-ganang supaya bumi itu tidak menggegar. Pada pendapat saya, ia sangat berkait rapat dengan persoalan kenapa semakin banyak bencana alam yang berlaku pada masa kini. Mungkin maksud menggegar bumi itu boleh dikaitkan dengan kejadian letusan gunung berapi dan gempa bumi. 

Menurut saintis yang mengkaji, ada 3 kemungkinan kenapa gunung berapi menjadi aktif.

Faktor Pertama: Kadar Putaran Bumi Berubah

Bumi mengalami 4 musim yang disebabkan oleh putaran Bumi pada paksinya yang berputar mendekati atau menjauhi matahari. Faktor seperti tarikan graviti matahari dan bulan dan juga kadar putaran bumi pada paksinya akan mempengaruhi masa 'siang' yang sentiasa berubah-ubah setiap tahun.
Satu kajian menyatakan sejak abad ke-19, perubahan kadar kelajuan putaran bumi telah mengaktifkan lebih banyak gunung berapi di seluruh dunia. Perubahan putaran sesuatu planet walaupun pada jumlah yang sikit memerlukan banyak tenaga. Maka, apabila kelajuan putaran berkurang, mana perginya lebihan tenaga yang sepatutnya digunakan untuk memutar bumi?? Ia akan dipindahkan ke atmosfera dan permukaan bumi lah. itu yang mengaktifkan gunung berapi.

Faktor Kedua: Perubahan Cuaca

Manusia mencipta teknologi baru, menyebabkan penipisan ozon dan pemanasan global. Industri minyak menggali petroleum dan gas, melepaskan banyak CO2 dan methane (coal bed methane and shale gas source). Ia menyebabkan kenaikan suhu bumi, mencairkan ais di kutub utara dan selatan. Satu kajian yang dibuat menyatakan sejak berlakunya pencairan ais 12000 ke 7000 tahun dahulu, gunung berapi yang aktif meningkat 6 kali ganda. Di Iceland kini ia meningkat 30 kali ganda. 

Faktor Ketiga: Pencairan Ais

Ais yang terbentuk di kutub utara dan selatan pada saya ia adalah seperti pemberat yang memegang paksi putaran bumi. Apa akan jadi jika ais itu cair? mestilah pemberat semakin ringan, dan ia akan mempengaruhi putaran bumi pada paksinya. Ais yang cair akan meningkatkan paras air laut juga. Ia mungkin ada kaitan dengan kejadian banjir yang semakin kerap berlaku. Juga ia mungkin ada kaitan dengan proses pembentukan awan dan hujan kerana langit dan bumi tidak lagi seimbang. Who knows. Wallahualam.


Gempa bumi pula menghasilkan turutan bencana alam seperti tsunami kerana berlaku perubahan/pergerakan di dasar lautan. Tekanan yang terhasil daripada pergerakan ini lah yang menyebabkan banyak bencana alam di permukaan bumi.

Number of disasters reported 1900-2011

Pada pendapat saya, ada sebab kenapa Allah jadikan gunung-ganang di tempat yang tertentu, Ia sebenarnya menjadi pemberat yang akan menjadikan Bumi berputar tepat pada paksinya seiring dengan kekuatan graviti planet2 yang ada di dalam sistem solar. Sama juga seperti aisberg yang menjadi pemberat hanya di kutub utara dan selatan. Mesti ada fungsinya. Makes sense tak? Dan apabila manusia mengubah ciptaan Allah SWT dengan menarah bukit dan gunung-ganang, pencemaran yang menyebabkan suhu bumi meningkat dan mencairkan glasier, ia akan mengubah 'balance' Bumi. Pembangunan yang rancak di bandar2, akan lagi meningkatkan risiko perubahan putaran paksi Bumi. Sebabnya, lokasi2 yang tak sepatutnya diberatkan, ditambah berat dengan bangunan2 tinggi, manakala bukit bukau ditarah dan diratakan menjadikannya semakin ringan.

Cuba anda bayangkan anda sedang memutarkan sebiji bola di atas jari telunjuk, disebabkan berat yang balance pada paksi yang balance, bola itu boleh diputarkan tanpa terjatuh. Tapi apabila kadar putaran semakin kurang, bola menjadi kurang stabil dan mungkin terjatuh. Sama juga jika anda melekatkan tanah liat pada bola itu dan cuba untuk memutarnya. Anda perlu mengubah paksi putaran untuk mengekalkan keseimbangan bola. Tanah liat itu mewakili gunung-ganang dan bangunan2 di atas Bumi. 

Allah menciptakan gunung-ganang untuk memegang paksi Bumi pada tempatnya. Apabila manusia mengubah ciptaan Allah, maka hancurlah segalanya.

p/s:
Hanya sepotong ayat di dalam al-Quran mengandungi informasi yang sebegitu banyak. Bayangkan alQuran mengandungi 6236 verses untuk dikaji. So lets discover alQuran ;)

-Nisa Yachiru-


Monday, February 16, 2015

Jalan2 di Zoo Johor (PhotoWalk)

Zoo Johor terletak di Jalan Gertak Merah berdekatan dengan Danga Bay. Merupakan salah satu zoo yang tertua di Malaysia. For me, zoo johor tidaklah terlalu besar tapi value dia besar bila dibandingkan dengan harga tiket masuk yang sangatlah murah. Sebabnya, tempatnya agak bersih dan visitor boleh view haiwan dengan lebih dekat mungkin sebab design cage yang lebih visitor friendly. Yang paling best for me ialah masa tengok satu kumpulan memerang (otter) yang sangat nakal cuba cari pasal dengan seekor chameleon yang diletak di tempat yang sama. Sebelum ni pergi zoo tempat lain, memerang dia letak dalam tempat yang banyak air dan tiada tanah. Kat sini nampak banyak kelainan dan ada binatang yang dicampurkan habitat. Memang best sebab ada banyak interaksi antara haiwan2. 

Moment masa bagi unta makan sayur pun seronok. Cuma masa tu takde zirafah dan gajah. Jalan2 di zoo johor tak penat sebab kawasannya tak besar macam zoo lain. So photowalking kali ni memang super enjoy!
















Location Info
Address: Jalan Gertak Merah, 80000 Johor Bahru
Office Number: +607 223 0404
Opening Hours: 09:00am - 06:00pm (Daily)
District » Johor Bharu

Entrance Fee: 
Adult (RM2.00)
Kids (RM1.00)

so cheap!! rugi tak pergi!!

p/s:
we photowalk just for fun with no experience attending any photography class.
please dont be offended by the low quality photo taken by us. =)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...