║ a touch of ƒαιтн ║

CLICK HERE IF YOU FOUND MY BLOG IS HELPFUL =)

Sunday, June 14, 2015

Tempat Makan Best di Melaka 2015 - Part 1/2

Salam and Hai,

Korang kat Melaka dan agak2 lapau kan? Korang patut chillax kat cafe2 bawah ni! List2 cafe dan restaurant ni semuanya dapat daripada my sis yang kerjanya suka try makan minum tempat2 baru di Melaka. Me? Belum ada kesempatan lagi nak pergi since dah jadi orang Johorian kan. So I just share some reviews from my sistah..

4 out of 8 cafes... lagi 4 share on the next post k!

So here we go.. (list bawah ni tak ikut kesedapan tau, random sajaaa..)

No. 1 on the list is

Gemoq Cafe
fb: gemoqcafe
ig: gemoqcafe




p/s: gambar sumber daripada ig dan fb gemoqcafe

my sis gtau kedai nih yang bestnye makan nasi ayam berlada. selain tuh dia kata cucur dia pun sodap!.. korang kalo de free time singgah le restoren ni. cer try dlu baru tahu..

address: 6, jalan mutiara melaka 2, 
taman mutiara melaka batu berendam.
contact number: 017 699 0665



No. 2 on the list is

Bob Republic
ig: bobrepublicmuzaffar

my sis cakap, kedai makan bob republic ni popular dengan bege kaler itam.
tengok bawah ni macam cara gak. hitam tapi menawan. asek qu puteh qu puteh je.. sekali sekala qu itam la plak...




 p/s: gambar sumber daripada ig #bobrepublicmuzaffar

address: No.1 ,Jalan Scientex, Taman Muzaffar Heights, 75450, Ayer Keroh, Melaka
Kampong Ayer Keroh, Melaka, Malaysia
contact number: 010-250 3815


No. 3 on the list is

Leque
fb: leque
ig: #leque88

Korang jangan lak sebutnye jadik 'Leku' pulak tau.. Sebab sebutannya macam 'Lekiu' gitu.





address: No. 21,Jalan Tun Tan Cheng Lock

Melaka

contact number: +60 112 7164044 & 062820145

No. 4 on the list is

Chillout Corner





address: 93 jalan KL 3/8, sek 3, taman kota laksamana melaka
contact number: 062880212

sambungan lagi 4 cafe best di melaka...

stay tune....

I am not paid for promoting any content in this blog. Melaka is my hometown and I love to promote my hometown for its various specialty especially FOODS! =)
Hope dear readers will benefit from the info i put on this blog. 
Thanks for visiting Melaka!!

Sunday, May 31, 2015

Cara Join Kursus Free dengan Certificate (Highly Recommended)

Salam,

Sharing kali ini sangat3x berguna untuk mereka yang nak tambah ILMU dan KEMAHIRAN baru untuk menguatkan lagi Job Resume dengan sijil dan kemahiran selain daripada apa yang anda belajar semasa di university (dip/deg/master etc).

Saya tahu ramai sebenarnya yang tercari-cari sumber untuk mendapatkan ilmu dan kemahiran2 baru untuk compete dengan pesaing2 jobseeker yang lain. Saya sendiri merupakan seorang yang sangat suka belajar ilmu baru dan tidak hanya stick pada satu cabang ilmu sahaja. Contohnya, semasa degree saya belajar dan mendalami bidang kimia. Bila bekerja saya cuba untuk kerja di beberapa company dalam masa 3 tahun sehingga saya jumpa kerja dan bidang yang saya minat. Kemudian saya sambung master dalam bidang engineering dan management yang saya minat berdasarkan pengalaman kerja.

To tell the truth, semasa saya bekerja selepas habis degree, saya masih samar-samar tentang apa yang saya nak capai dalam aspek kerjaya hidup. Dan sebab itu juga, saya gagal untuk mengurus kewangan dengan baik dan hidup tanpa matlamat merupakan satu jalan untuk saya gagal dalam hidup. Semasa saya dalam tempoh menghabiskan master dalam 1.5 tahun, saya banyak berfikir macam mana saya nak gunakan leverage yang ada dalam diri saya untuk lebih maju berbanding saya yang sebelumnya.

Dan hasil daripada research2 yang saya buat, kini saya dah ada matlamat yang jelas apa yang saya mahukan untuk kerjaya saya di masa hadapan. Untuk mencapainya, saya kenalah sentiasa menambah ilmu2 baru yang akan membantu saya mencapai matlamat akhir itu. Antara blog yang saya selalu refer ialah blog www.mohdzulkifli.com. Saya sangat bersyukur kerana ada seorang insan (guru) yang berkongsi tips2 money management dengan bagus. Dari beliau juga saya belajar beza orang miskin dan  orang zuhud. Dan cara hidup sederhana, biar orang nampak kita tak berharta, tapi poket kita kaya.

Dan selain membaca blog2 seperti beliau, saya juga mencari ilmu dan kemahiran baru, kerana ILMU itu merupakan kekayaan yang sebenar. Hanya orang berilmu yang akan berjaya. Dengan pelan yang saya ada, automatiknya saya akan mencari ilmu untuk mencapai matlamat. Antara salah satu channel yang saya jumpa untuk saya mencapai matlamat itu ialah di  ALISON (A new world of certified learning).

ALISON - A new world of certified learning.

Antara kursus yang saya mahu belajar ialah C Language, untuk saya mempelajari lebih ADVANCE tentang software engineering yang saya sedang belajar sekarang. Hampir seharian mencari kursus2 pendek yang ada di Malaysia. Ada terjumpa beberapa consultancy yang menawarkan kursus 4 ke 5 hari. Tapi ianya mempunyai keburukan dari segi masa dan kos. Universiti pun sama, susah untuk mencari course yang saya mahukan kerana ia hanya pada tahun2 tertentu sahaja. Masa yang tidak fleksibel dan kos yang mahal sehingga RM1500 per course merupakan sesuatu yang boleh merugikan saya sendiri. Tapi di Alison, anda boleh belajar secara percuma, dan sijil dan assesment boleh di muat turun sebagai bukti. Untuk saya yang akan mula bekerja nanti, mempunyai peluang untuk belajar dengan masa yang fleksibel ialah sesuatu yang saya cari. Di Alison, saya yang menentukan sendiri jadual saya belajar. Tapi ianya perlulah disiplin dan usaha yang konsisten. Saya akan meluangkan masa 30 minit setiap malam hari bekerja untuk belajar dan 3 jam di hujung minggu di library untuk completekan modul2 yang disediakan. Pada pendapat saya, ia sama sahaja seperti anda hadir ke kuliah dan dengar lecturer berhujah. Apa yang penting apa yang anda dapat dari lectures dan bukannya hanya sekadar untuk tanda kehadiran. Dan ada juga assesment untuk menguji kefahaman anda. Cuma anda perlulah JUJUR.

Bagaimana portal Alison mampu menjadikan anda seorang jobseeker yang kompetitif?

Langkah Pertama:
Tentukan apa yang anda mahu belajar

Langkah Kedua:
Pilih kos yang sesuai

Langkag Ketiga:
Register account di Alison dan mulakan kursus secara percuma.

Langkah Keempat:
Ambil ujian/exam. Jika markah anda lebih 80% baru di kira sebagai lulus.

Langkah Kelima:
Dapatkan sijil. Sijil boleh dimuat turun secara percuma ataupun jika anda mahukan yang rasmi, boleh tempah sijil rasmi dari pihak Alison.

Langkah Keenam:
Empowerment. Gunakan kepakaran dan pengetahuan anda untuk mendapat kerja baru dan mulakan bisnes baru untuk kehidupan yang lebih baik.


Ia bagus untuk mereka yang betul-betul mahukan ILMU, bukan untuk mereka yang 'membeli' ILMU (hanya sijil bukan pengetahuan).

T.Kasih.
Nisa Yachiru
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK HERE IF MY BLOG IS HELPFUL..

.

.
Pembiayaan Peribadi Untuk Kakitangan Kerajaan dan GLC