Lime & Cherry: Tempat Makan Best di Melaka Part 1

Monday, April 25, 2011

Tempat Makan Best di Melaka Part 1

Assalamualaikum,


Ikan bakar..ikan bakar..ikan bakar..haishh.. sume orang dtg melaka asek ingt ikan bakar je. Best sgt ke? Bkn xbest. Cuma Mlk ni banyak lagi tmpt makan laen yg korang boleh usha selain ikan bakau.haha..


So, kali ni i nak kenalkan tempat2 makan terbaek kat Mlk ni. Harga berpatutan & yang penting bukan ikan bakar. :P


Restoran no.1 (bukan ikut ranking tau)

Anyway, since my cousins from Putrajaya ada dtg Mlk last friday and stay sini until Sunday. So, on Friday night, my family pun bawaklah kazen n family g mkn luar. Nama kedai nya xbrape nk ingat lah tapi dekat dengan Taman Puncak. Antara kawasan paling tinggi di Melaka nih. Speselnye kedai ni maybe sebab decoration n menu yang pelik2. But actually I like the food presentations. So that day I ordered Snack Basket. Nyum3...terbaek!~

lalala..
nyuuuuu......
Dah abes..nyumm..

So pada sape2 yang teragak nak makan pelik2.. Kedai ni ada sediakan menu macam Mee Racun^^ (I dah rasa) highly recommended!~ shhh.. hahaha. Snack basket, currently my fevret, western food dia mmg terbaek. Banyak lagi menu yg peliks2 tapi xingat nama la. Kena datang sana sndiri and c the for yourself. Satisfaction guaranteed!


One more thing, restaurant Melayu yg Halal ni tutup hari Ahad.

Restoran ke-2: Restoran Kenanga

Okeh. kedai kampung ni terletak kat tengah2 bandar Melaka. Owner Melayu n komfem halal. Makanan nya simple2 aje..Yang goreng2 aje. But u know what.. Sume orang yg datang pun akan order samada Nasi goreng, mee goreng, bihun goreng..n ape2 je yg bole digoreng.muahaha..
Tp jgn pndg rendah tau kedai ni ns goreng mmg terbaek lah. Even 'chef' kedai makan s'pore pn puji. haha.. recommended menu: Nasi Goreng + Sup ayam. Rugi kalo ya'll tak rasa makan cni kalo bercuti kat Melaka. Harga berpatutan? 4 sure la!~ Ikan bakar? Takde makna nya..hehee.

So let's check out the map..

 Tempat ni susah cket nak perasan kalau malam2. Takut terlepas simpang parking sebelah kedai tu je..susah nak patah balik cuz jalan 1 way. Tapi mmg sedap. Kalo x, xkan la ada orang tu makan sampai 2 pinggan kan.hehehe...

Restoran ke-3. Highway Cafe

Highway Cafe ni kedai makan yg menu speselnye: Stimbot (harga sgt bpatutan). The chef was once a hotel chef. So the food quality us guaranteed. Restoran tepi jalan kampung ni memang nampak macam kedai2 biasa, tapi memang rugi kalau x singgah. I'll recommend: Steamboat set, nasi goreng highway cafe, chicken chop, n western food. The best!~

Lokasi: Padang Temu, Melaka.


Restoren ke -4: Restoran Cempaka @ Kg Morten

Lokasi: Kg Morten

On Saturday night, we went to this so-called Kg Morten juz to get some fresh air after got stuck for about half an hour in the traffic jam near dataran pahlawan. So we went to a restaurant (the only restaurant in tht area) since my sis was hungry like a horse :P

Special Menu:
Me rebus kg morten, roti bakar, nasi lemak kukus.

nyumm...so sempat lagi kami camwhore lepas makan...
hehehe..















enjoy your stay in Melaka.
till next time.. (^^)/  part II

7 comments:

  1. Salam,

    Thanks for sharing the Jalan2 Cari Makan di Melaka. Taman Puncak tu pernah dengar ke"best"an makanan kat situ tapi tak pernah try lagi. InsyaAllah will try one day.

    Singgah ler ke blog akak ye :-)

    ReplyDelete
  2. owh rly.. kalo cmtu kne la plan utk try mkn ctu.. worth it.. :D

    ReplyDelete
  3. Nice blog.. Tapi kalau bleh setiap makanan tu letak harga dia sekali... Br informative pasal blog mkn nie ..

    ReplyDelete
  4. Thanks for sharing..kalu letak kordinat gps lagi senang nak cari..

    ReplyDelete
  5. tq for d recommendations. will provide more info in my next post ;)

    ReplyDelete
  6. Yg 1st tu kalo tak silap Qasrina kan kedai dia? dlm dia ala2 cafe or mcm house type... mee racun dia serius pedas, tak mcm batu pahat nye...

    restaurant kenanga tu ape yg lain or specialnya goreng2 dia? quality or quantity or both?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. btul la tu.
      restoren kenanga tu.. dia tak special mana pun. cuma yg best nye sebab nasi goreng dia simple tp consistent. setiap kali makan mmg same je rase. lgpun suke suasana kedai tu yg humble. at least ada jugak kedai melayu yg mmg pure mskn melayu nye...kt tgh2 town mlk tu.

      Delete