║ a touch of ƒαιтн ║: Tempat Makan Best di Melaka Part 1

Monday, April 25, 2011

Tempat Makan Best di Melaka Part 1

Assalamualaikum,


Ikan bakar..ikan bakar..ikan bakar..haishh.. sume orang dtg melaka asek ingt ikan bakar je. Best sgt ke? Bkn xbest. Cuma Mlk ni banyak lagi tmpt makan laen yg korang boleh usha selain ikan bakar..


So, kali ni i nak kenalkan tempat2 makan terbaek kat Mlk ni. Harga berpatutan & yang penting bukan ikan bakar. :P


Restoran no.1 (bukan ikut ranking)

Anyway, since my kazen from Putrajaya dtg Mlk last friday and stay sini until Sunday. So, on Friday night, my family pun bawaklah kazen n family g mkn luar. Nama kedai nya xbrape nk ingat lah tapi dekat dengan Taman Puncak. Antara kawasan paling tinggi di Melaka nih. Specialnye kedai ni maybe sebab deco kedai yang cantik, selesa dan menu yg lain dpd yg lain.



Dah abes..nyumm..

So pada sape2 yang teragak nak makan pelik2.. Kedai ni ada sediakan menu macam Mee Racun^^ (I dah rasa) hanya sesuai utk yg tahan pedas.. huhu.. Snack basket, currently my fave, western food dia mmg terbaek. Banyak lagi menu tapi xingat nama la. Kena datang sana sndiri and see for yourself. Satisfaction guaranteed!


One more thing, restaurant Melayu yg Halal ni tutup hari Ahad.

p/s:
review ni dibuat tahun 2011. tapi untuk latest review tahun 2013 dan 2014 boleh jenguk post yg dibuat blogger2 ni


asliahkassim


Restoran ke-2: Restoran Kenanga

Kedai kampung ni terletak di tengah2 bandar Melaka. Owner Melayu n komfem halal. Makanan nya simple2 je. Nasi goreng, bihun goreng, mee goreng. But u know what.. tapi yang lain nye pasal kedai ni.. 'the taste'! memang tak sama dengan kedai lain. Tapi kalau yg dah biasa makan kat restoren maybe kurang minat makan sini. sebab kedai ni mmg kedai kampung je. but for me, it has its own uniqueness. 

 Recommended: Nasi Goreng + Sup ayam. 

Harga berpatutan dan sedap.

Map (sori buruk)
 Tempat ni susah cket nak perasan kalau malam2. Takut terlepas simpang parking sebelah kedai tu je..susah nak patah balik cuz jalan 1 way. 



Restoran ke-3. Highway Cafe
Highway Cafe kelebihannya pada harga makanan. Sangat affordable. Tapi cafe ni memang macam kedai kampung je. bukan level2 restoren. Sesuai untuk yg datang melaka dan nak stay within budget tapi makan puas hati.

Recommended menu:

Western food
Chicken chop
Stimbot (harga sgt bpatutan)
Nasi goreng highway cafe

Walaupun kedai tak berapa cantik, tapi chef masak siap pakai attire chef hotel. maybe ada experience jadi chef di hotel kot.

Terbaik~

Lokasi: Padang Temu, Melaka.


Map (sori ni pun buruk)


Restoren ke -4: Restoran Cempaka at Kg Morten

Lokasi: Kg Morten

Kedai makan yang simple. Kalau jalan2 di dalam Kampung Morten, wajib singgah sini rasa mee rebus special (RM4.50/plate) atau pun roti bakar dia. nasi lemak pun ok. harga semua berpatutan. lepas makan boleh lepak depan kedai tengok bot river cruise lalu lalang. memang best!

mee rebus biasa


tak silap ni gambar sebelah kedai. 






    


enjoy your stay in Melaka.
till next time.. (^^)/  part II

8 comments:

  1. Salam,

    Thanks for sharing the Jalan2 Cari Makan di Melaka. Taman Puncak tu pernah dengar ke"best"an makanan kat situ tapi tak pernah try lagi. InsyaAllah will try one day.

    Singgah ler ke blog akak ye :-)

    ReplyDelete
  2. owh rly.. kalo cmtu kne la plan utk try mkn ctu.. worth it.. :D

    ReplyDelete
  3. Nice blog.. Tapi kalau bleh setiap makanan tu letak harga dia sekali... Br informative pasal blog mkn nie ..

    ReplyDelete
  4. Thanks for sharing..kalu letak kordinat gps lagi senang nak cari..

    ReplyDelete
  5. tq for d recommendations. will provide more info in my next post ;)

    ReplyDelete
  6. Yg 1st tu kalo tak silap Qasrina kan kedai dia? dlm dia ala2 cafe or mcm house type... mee racun dia serius pedas, tak mcm batu pahat nye...

    restaurant kenanga tu ape yg lain or specialnya goreng2 dia? quality or quantity or both?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. btul la tu.
      restoren kenanga tu.. dia tak special mana pun. cuma yg best nye sebab nasi goreng dia simple tp consistent. setiap kali makan mmg same je rase. lgpun suke suasana kedai tu yg humble. at least ada jugak kedai melayu yg mmg pure mskn melayu nye...kt tgh2 town mlk tu.

      Delete
  7. alahai..baru nak cuba mee racun tu tapi plan nak pi weekend..huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...